Rólunk

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében kb. 150 zsidó vallású, illetve zsidó származású személy él. A Nyíregyházi Zsidó Hitközséggel (NYZSH) kb. 60-70 fő tart szorosabb-lazább kapcsolatot.

Gyuri1

A hitközség legtöbb tagjának életkora – ahogy ez a magyarországi zsidó hitközségekre jellemző – meghaladja a nyugdíjaskort. A hitközség rendszeresen tart istentiszteletet péntek este, szombat délelőtt és más zsidó ünnepeken. Az NYZSH minden évben szervez kulturális programokat, klezmer- illetve egyéb zenei koncerteket, fotókiállítást stb. Hitközségünk zsinagógát tart fenn és közösségi házat, melyben imaterem, iroda, kultúrterem és kiállítótermek működnek. Ezen kívül gondoskodunk a nyíregyházi zsidó temető fenntartásáról is. A hitközség ügyvezető elnöke Färber György.

Hitközségünk története

1865-ig a nyíregyházi hitközség a nagykállói rabbi felügyelete alá tartozó fiókhitközség volt. Ekkor a megerősödött, létszámában megnövekedett közösség önálló hitközséggé alakult Weinberger Ábrahám kisvárdai rabbi engedélyével, illetve a Belügyminisztérium jóváhagyásával, és a város önálló rabbiszékhely lett. A nyíregyházi ortodox zsidók megválasztották első rabbijukat Friedmann Ignácz személyében, aki 1905-ben bekövetkezett haláláig töltötte be ezt a posztot. A rabbi a híres pozsonyi jesiva hallgatója volt és németül prédikált. Az ortodox hitközség mellett a városi zsidóság a Szarvas utcai status quo hitközséghez is csatlakozhatott, melynek utolsó főrabbija a tudós Dr. Bernstein Béla volt. A zsinagóga 1944-ben kiégett, falai leomlottak. Alapjaira a fal maradványaiból emelték az elhurcoltak emlékművét. Az 1953-as államosításkor helyére iskolát építettek és az emlékművet áthelyezték a Kótaji úti zsidó temetőbe. A másik (ortodox) zsinagóga az 1920-as években épült. Ma a hitközség itt működik. A Vészkorszak idején mintegy 4.800 nyíregyházi zsidó vallású személyt írtak össze a hatóságok, és a deportálásokat követően egyesek a város „zsidómentességét” ünnepelték. A felszabadulás után már csak pár százan tértek vissza, akik közül sokan elvándoroltak a következő évtizedekben.

13 hozzászólás

 1. Nisman Hanna Fuchs Aniko szerint:

  I’ll be happy to get your email
  and to hear information
  Hanna

 2. אשר זלפריינד szerint:

  מאד הייתי רוצה לדעת יש כאן מישהו או מישהי שהיתה בגטו נירדהאז כתובת הדוא”ל שלי
  3140013@GMAIL.COM

  אנחנו צריכים עדות לצורך קבלת פיצויים מגרמניה

  בתודה מראש
  משפחת זלפריינד

 3. Kriston Julianna szerint:

  Azt szeretném kérdezni, hogy mehetek_e hozzátok a zsinagógába, istentiszteletekre? Mert én nem vagyok zsidó, de ez nekem nem jelent gondot. Ha mehetnek, annak nagyon örülnék!A Biblia szerettette meg velem a zsidókat, és ismertette meg őket velem.Heberul nem tudok,sokmindent nem értek meg a Bibliabol, noha 26 éve olvasója vagyok. Azt gondolom, hogy zsidó hívők között lehet jobban megertenem!Ez az oka annak, hogy írok! Londonbol megyek haza nemsokára, meg április folyamán!Itt élek négy éve.Nagyon kíváncsi vagyok a zsidó tanitasu Igehirdetesre,azt remélve, hogy jobb és több mint amit másutt hallottam.Remelem, nemcsak a honlapon lehetek általatok üdvözölt. Megkereslek benneteket hazaérve!

  • admin szerint:

   Kedves Kriston Julianna
   Örömmel vesszük megkeresésedet és természetesen szívesen látunk téged hitközségünkben. Az alkalmak héber nyelven folynak ugyan, de van rá lehetőség, hogy magyarul kövesd az imádkozást. Hetente két alkalommal gyűlünk össze, pénteken 19:00, szombat reggel pedig 8:30-kor. Ha bármilyen további kérdésed lenne, fordulj hozzánk bizalommal a nyirzsido@gmail.com e-mail címen.

 4. farkas endre izráelböl szerint:

  Kedves hittestvér
  Én eLszöktem KISVÁRDÁBOL 1956-ba
  Ogusztusba fogok jönni látogatni és hozom velem az unokámat is.Nagyon szeretném hogy valaki kinyissa nekem a kistemplomt (a בית המדרש) Kisvárdán hogy tudjam megmutatni neki hol tanultam a חדר-be.
  Üdv. Farkas Endre יהושע פרקש

 5. Somos Péter szerint:

  שלום רב
  עד כמה שידוע לי בית המדרש נעול ואין אפשרות לבקר שם. בניגוד לזה בית הכנסת שופץ בזמן האחרון גם מבחוץ, גם מבפנים וממוקם בו מוזיאון.
  צור קשר עם העירייה, אולי הם יכולים לעזור.
  בברכה
  פטר שומוש

  • farkas endre izráelböl szerint:

   שלום לך פטר
   לפני שנתיים בקרתי בבית הכנסת ואנשי המוזיאון שם אמרו לי שמפתח בית המדרש נמצא בידי הקהילה היהודית של Nyiregyháza
   (האם תוחל בטובך לברר זאת בשבילי? (לפני 15 שנה הם פתחו לי את בית המדרש
   על כל פנים תודה לך ואני ינסה לברר גם בעיריה
   בתודה וברכה
   יהושע פרקש

 6. Margit szerint:

  Mi a legbiztosabb modja megtudni a zsido szarmazasomat? Szuleim azt mondjak, van, es megvan az anyukam meg a nagymamam szuletesi anyakonyvi kivonata. Csinaltam egy gentesztet, de az csak 5fele zsidosagot tud kimutatni, azok kozul egy sincs (askenazi, shepardic, yemenite, etiop, mezrahi). Viszont van 7,5% Eszak-Afrika, meg azok a helyek ahol sok zsido lakott: Szerbia, Latvia. Mit csinaljak?

 7. SZATMÁRI ZOLTÁNNÉ-MISKOLC szerint:

  NAGYON SZÍNVONALAS VOLT A HÉTFŐI ,- A VIDOR FESZTIVÁLON BELÜLI-KONCERT!!!!SZÍVVEL-LÉLEKKEL ÉNEKELTEK A FELLÉPŐK!!

  • Nyíregyházi Zsidó Hitközség szerint:

   Kedves Szatmári Zoltánné!

   Nagyon örülünk, hogy kellemes élményben volt része! Szeretettel várjuk a többi rendezvényünkön is!

   Üdvözlettel,

   A Nyíregyházi Zsidó Hitközség

 8. שלום szerint:

  שלום לך מר. פטר
  ידוע לך אם יש באפשרות לבקר בבית הכנסת?
  מה הכתובות של הבית הכנסת?

  גם צרתי לברר למי מהקהילה יש הפנקס של הנפטרים. אני מחפש מישהו בבית הקברות.

  תורה רבה לך מאוד

 9. Barry shepard szerint:

  My father in law, Zoltan Weinberger received a document from Sigma credit management saying that your community center had inherited some amount of money with the condition that mr Weinberger inherit 10,000,000HUF Of the amount. They further state that 18% of the inheritance, after an exclusion of 300,000HUF, Should be paid to Sigma. Naturally I’m a little skeptical, so I am writing to you to see if you have any knowledge os this inheritance to mr Weinberger or of Sigma credit management. I look forward to your response.
  Thank you
  Barry Shepard(son in law)

 10. Acs Judy szerint:

  Remélem, hogy jól vagytok!

  Megpróbálom megtalálni a dednagymamám, Katz Farkasné, szül, Wiesenberger Regi/Roza sírját. Itt van a halálesete:
  https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-89KG-L1PF?cat=274888

  1889 áprilisában hunyt el, néhány nappal újszülött lánya, Katz Pepi után.

  Sokszor már voltam a nyíregyházi temetőben, és nem találom. Lehet, hogy másutt van eltemetve a környéken?

  Segíthet valaki megtalálni őket?

  Előre köszönöm,
  Judy
  Virginia, USA

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .