Rólunk

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében kb. 150 zsidó vallású, illetve zsidó származású személy él. A Nyíregyházi Zsidó Hitközséggel (NYZSH) kb. 60-70 fő tart szorosabb-lazább kapcsolatot.

Gyuri1

A hitközség legtöbb tagjának életkora – ahogy ez a magyarországi zsidó hitközségekre jellemző – meghaladja a nyugdíjaskort. A hitközség rendszeresen tart istentiszteletet péntek este, szombat délelőtt és más zsidó ünnepeken. Az NYZSH minden évben szervez kulturális programokat, klezmer- illetve egyéb zenei koncerteket, fotókiállítást stb. Hitközségünk zsinagógát tart fenn és közösségi házat, melyben imaterem, iroda, kultúrterem és kiállítótermek működnek. Ezen kívül gondoskodunk a nyíregyházi zsidó temető fenntartásáról is. A hitközség ügyvezető elnöke Färber György, hitéleti vezetője Somos Péter.

Hitközségünk története

1865-ig a nyíregyházi hitközség a nagykállói rabbi felügyelete alá tartozó fiókhitközség volt. Ekkor a megerősödött, létszámában megnövekedett közösség önálló hitközséggé alakult Weinberger Ábrahám kisvárdai rabbi engedélyével, illetve a Belügyminisztérium jóváhagyásával, és a város önálló rabbiszékhely lett. A nyíregyházi ortodox zsidók megválasztották első rabbijukat Friedmann Ignácz személyében, aki 1905-ben bekövetkezett haláláig töltötte be ezt a posztot. A rabbi a híres pozsonyi jesiva hallgatója volt és németül prédikált. Az ortodox hitközség mellett a városi zsidóság a Szarvas utcai status quo hitközséghez is csatlakozhatott, melynek utolsó főrabbija a tudós Dr. Bernstein Béla volt. A zsinagóga 1944-ben kiégett, falai leomlottak. Alapjaira a fal maradványaiból emelték az elhurcoltak emlékművét. Az 1953-as államosításkor helyére iskolát építettek és az emlékművet áthelyezték a Kótaji úti zsidó temetőbe. A másik (ortodox) zsinagóga az 1920-as években épült. Ma a hitközség itt működik. A Vészkorszak idején mintegy 4.800 nyíregyházi zsidó vallású személyt írtak össze a hatóságok, és a deportálásokat követően egyesek a város „zsidómentességét” ünnepelték. A felszabadulás után már csak pár százan tértek vissza, akik közül sokan elvándoroltak a következő évtizedekben.

One comment

  1. Nisman Hanna Fuchs Aniko szerint:

    I’ll be happy to get your email
    and to hear information
    Hanna

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.