Rólunk

Nyíregyháza 1840-ben engedélyezte zsidó származásúak betelepülését, miközben a környék más településen, így Nagykállóban, az akkori megyeszékhelyen, már jelentős volt létszámuk. A zsidóság lélekszáma az ezt követő 40 év alatt több mint hatvanszorosára nőtt.[1] Már 1843-ban temetkezési helyet kaptak a jelenlegi temető egy részén. A nyíregyházi izraeliták 1865-től önálló hitközséget hoztak létre. Első rabbijuk a német anyanyelvű Friedman Károly (Jakov Koppel, 1830-1905/5666. kiszlév 26.), aki 1865-től haláláig látta el feladatát.[2]  Fia, Friedman Vilmos közel 40 évig látta el rabbinikus teendőit.

A kiegyezést követően városunkban is megindult a polgárosodás, melyből a zsidóság alaposan kivette részét. A hitelvek tekintetében – ahogyan akkoriban már országosan is – Nyíregyházán is jellemző volt a zsidók megosztottsága, hiszen egy részük, a modernebb gondolkodásúak Cseh-Morva területekről származtak, másik részük a hagyományokhoz erősebben ragaszkodó galiciánerekből tevődött össze. Az 1868/69-es zsidó kongresszust követő felekezeti szakadás után a közösség nagy része a status quo ante (a kongresszus előtti állapot) mellett foglalt állást, de a Sulhán Áruch törvénykönyve alapján, mások ortodox hitelveik miatt 1878-ban saját rabbit választottak Friedmann Jichák Eizik (1821-1894, 5654. svát 19.) személyében. Halála után Wieder Salamon (Reb Sólem, 1865-1944) lett a vallási vezető, fia Náthán (1895-1944) a jesivát vezette.

A status quo közösség temploma 1880-ban épült fel, de 1944-ben sajnos kiégett.[3] Az ortodoxia előbb imaházat, mikvét épített, majd Baumhorn Lipót tervei alapján zsinagógát, melyet 1924-ben avattak fel, s máig közösségünk hitéletének színtere.

1909. április 20-án iktatta be a status quo hitközség dr. Bernstein Béla főrabbit, akit mind a közössége, mind a város vezetése részéről nagy tisztelet övezett. Lipcsében szerzett bölcsészdiplomát, elismert tudós, történész volt, aki többek között könyvet írt – Jókai előszavával – a zsidóknak az 1848/49-es szabadságharcban játszott szerepéről, mely mű a történelemtudományban máig alapműnek számít. Nevéhez fűződik a Tóra legautentikusabb magyar fordítása, valamint számtalan más kiemelkedő kulturális, vallási és tudományos eredmény. Emellett tagja volt város képviselő-testületének is. A status quo közösség kiemelkedő kvalitású elnöke volt Bodor Zsigmond, ki 25 éven át szolgálta közösségét.[4]

A vészkorszak elérte Nyíregyháza és a járás zsidóságát is. 1944 áprilisában több mint 17 ezer embert zsúfoltak össze a gettóban,[5] majd indítottak a pusztulásba. Ebből a hivatalos nyíregyházi deportálási lista szerint 4753 volt nyíregyházi.[6]

Bár közvetlenül a felszabadulás után a visszatérő nyíregyháziak és a környékről beköltözöttek együttes száma a források szerint sokezer fő volt, ez azonban hamarosan lecsökkent. 1947-ben a két felekezet együttes létszáma közel 1000 fő, de ez is folyamatosan csökkent annak ellenére, hogy a status quo közösséghez fiatal, nagy tudású rabbi érkezett dr. Morgenstern Benő személyében. 1957-ben ő is alijázott. Ez időszakban a két felekezet között egyfajta „munkamegosztás” alakult ki.[7]

1947-ben Kádár József volt képviselő-testületi tag, a status quo hitközség későbbi elnöke kezdeményezésére, a város döntése alapján a zsinagóga előtti tér neve Mártírok tere lett.[8]

A megváltozott politikai körülmények, az 1950-es vallásügyi törvény következtében a nyíregyházi zsidóság a MIOK égisze alatt az Izraelita Hitközségbe szerveződött. A városban maradt nemzedék a szűkös anyagi körülmények között is példamutatóan tartotta fenn a hitéletet, annak ellenére, hogy szakavatott rabbi jelenléte évtizedeken át ritkaságszámba ment még az őszi ünnepeken is.

A rendszerváltás ugyan nem járt a közösség létszámának növekedésével, de a megnyílt források lehetővé tették a sok évtizede elmaradt felújítások végrehajtását, a kulturális élet felpezsdítését, a város életében történő szerepvállalás erősítését. Közel két éve fiatal, nagy tudású rabbijelölt, dr. Kurucz Ákos irányítja a hitéletet. A hitközség a városban és a megyében élő közel hatvan zsidó személlyel tart kapcsolatot.

A Nyíregyházi Zsidó Hitközség címe: Nyíregyháza, Mártírok tere 6. 4400  Telefonszáma: 0642-417 939

Elnöke: Färber György, elnökhelyettese: Fényes György, vezetőségi tag, irodavezető: György Miklós

Újság: Sófár, szerkesztő: Kertész Gábor, weboldal: www.sofar-ujsag.hu

A temető címe: Nyíregyháza, Kótaji út 5.

A temető gondnoka: Csalószki István, telefon:  +3630 966 5719

 

 

 


[1] https://library.hungaricana.hu/en/view/NEDA_nemzetisegi_Zsido_1840-1941/?pg=259&layout=s&query=ny%C3%ADregyh%C3%A1za

[2] Sófár, 2021. augusztus. 9-10. o.

[3] Sófár, 2022. január. 10. o.

[4] Sófár, 2019. december. 6-7. o.

[5] https://library.hungaricana.hu/hu/view/SZSM_Kozl_33_NyiregyhaziZsidosag/?pg=24&layout=s

[6] https://library.hungaricana.hu/hu/view/SZSM_Kozl_33_NyiregyhaziZsidosag/?pg=329&layout=s

[7] Sófár, 2019. december 8-10. o.

[8] Sófár, 2020. május. 5. o.

14 hozzászólás

 1. Nisman Hanna Fuchs Aniko szerint:

  I’ll be happy to get your email
  and to hear information
  Hanna

 2. אשר זלפריינד szerint:

  מאד הייתי רוצה לדעת יש כאן מישהו או מישהי שהיתה בגטו נירדהאז כתובת הדוא”ל שלי
  3140013@GMAIL.COM

  אנחנו צריכים עדות לצורך קבלת פיצויים מגרמניה

  בתודה מראש
  משפחת זלפריינד

 3. Kriston Julianna szerint:

  Azt szeretném kérdezni, hogy mehetek_e hozzátok a zsinagógába, istentiszteletekre? Mert én nem vagyok zsidó, de ez nekem nem jelent gondot. Ha mehetnek, annak nagyon örülnék!A Biblia szerettette meg velem a zsidókat, és ismertette meg őket velem.Heberul nem tudok,sokmindent nem értek meg a Bibliabol, noha 26 éve olvasója vagyok. Azt gondolom, hogy zsidó hívők között lehet jobban megertenem!Ez az oka annak, hogy írok! Londonbol megyek haza nemsokára, meg április folyamán!Itt élek négy éve.Nagyon kíváncsi vagyok a zsidó tanitasu Igehirdetesre,azt remélve, hogy jobb és több mint amit másutt hallottam.Remelem, nemcsak a honlapon lehetek általatok üdvözölt. Megkereslek benneteket hazaérve!

  • admin szerint:

   Kedves Kriston Julianna
   Örömmel vesszük megkeresésedet és természetesen szívesen látunk téged hitközségünkben. Az alkalmak héber nyelven folynak ugyan, de van rá lehetőség, hogy magyarul kövesd az imádkozást. Hetente két alkalommal gyűlünk össze, pénteken 19:00, szombat reggel pedig 8:30-kor. Ha bármilyen további kérdésed lenne, fordulj hozzánk bizalommal a nyirzsido@gmail.com e-mail címen.

 4. farkas endre izráelböl szerint:

  Kedves hittestvér
  Én eLszöktem KISVÁRDÁBOL 1956-ba
  Ogusztusba fogok jönni látogatni és hozom velem az unokámat is.Nagyon szeretném hogy valaki kinyissa nekem a kistemplomt (a בית המדרש) Kisvárdán hogy tudjam megmutatni neki hol tanultam a חדר-be.
  Üdv. Farkas Endre יהושע פרקש

 5. Somos Péter szerint:

  שלום רב
  עד כמה שידוע לי בית המדרש נעול ואין אפשרות לבקר שם. בניגוד לזה בית הכנסת שופץ בזמן האחרון גם מבחוץ, גם מבפנים וממוקם בו מוזיאון.
  צור קשר עם העירייה, אולי הם יכולים לעזור.
  בברכה
  פטר שומוש

  • farkas endre izráelböl szerint:

   שלום לך פטר
   לפני שנתיים בקרתי בבית הכנסת ואנשי המוזיאון שם אמרו לי שמפתח בית המדרש נמצא בידי הקהילה היהודית של Nyiregyháza
   (האם תוחל בטובך לברר זאת בשבילי? (לפני 15 שנה הם פתחו לי את בית המדרש
   על כל פנים תודה לך ואני ינסה לברר גם בעיריה
   בתודה וברכה
   יהושע פרקש

 6. Margit szerint:

  Mi a legbiztosabb modja megtudni a zsido szarmazasomat? Szuleim azt mondjak, van, es megvan az anyukam meg a nagymamam szuletesi anyakonyvi kivonata. Csinaltam egy gentesztet, de az csak 5fele zsidosagot tud kimutatni, azok kozul egy sincs (askenazi, shepardic, yemenite, etiop, mezrahi). Viszont van 7,5% Eszak-Afrika, meg azok a helyek ahol sok zsido lakott: Szerbia, Latvia. Mit csinaljak?

 7. SZATMÁRI ZOLTÁNNÉ-MISKOLC szerint:

  NAGYON SZÍNVONALAS VOLT A HÉTFŐI ,- A VIDOR FESZTIVÁLON BELÜLI-KONCERT!!!!SZÍVVEL-LÉLEKKEL ÉNEKELTEK A FELLÉPŐK!!

  • Nyíregyházi Zsidó Hitközség szerint:

   Kedves Szatmári Zoltánné!

   Nagyon örülünk, hogy kellemes élményben volt része! Szeretettel várjuk a többi rendezvényünkön is!

   Üdvözlettel,

   A Nyíregyházi Zsidó Hitközség

 8. שלום szerint:

  שלום לך מר. פטר
  ידוע לך אם יש באפשרות לבקר בבית הכנסת?
  מה הכתובות של הבית הכנסת?

  גם צרתי לברר למי מהקהילה יש הפנקס של הנפטרים. אני מחפש מישהו בבית הקברות.

  תורה רבה לך מאוד

 9. Barry shepard szerint:

  My father in law, Zoltan Weinberger received a document from Sigma credit management saying that your community center had inherited some amount of money with the condition that mr Weinberger inherit 10,000,000HUF Of the amount. They further state that 18% of the inheritance, after an exclusion of 300,000HUF, Should be paid to Sigma. Naturally I’m a little skeptical, so I am writing to you to see if you have any knowledge os this inheritance to mr Weinberger or of Sigma credit management. I look forward to your response.
  Thank you
  Barry Shepard(son in law)

 10. Acs Judy szerint:

  Remélem, hogy jól vagytok!

  Megpróbálom megtalálni a dednagymamám, Katz Farkasné, szül, Wiesenberger Regi/Roza sírját. Itt van a halálesete:
  https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-89KG-L1PF?cat=274888

  1889 áprilisában hunyt el, néhány nappal újszülött lánya, Katz Pepi után.

  Sokszor már voltam a nyíregyházi temetőben, és nem találom. Lehet, hogy másutt van eltemetve a környéken?

  Segíthet valaki megtalálni őket?

  Előre köszönöm,
  Judy
  Virginia, USA

 11. Ungár Olga szerint:

  Tisztelt Hölgyem / Uram!

  A nevem Ungár Olga, és a Yad Vashem Nemzetközi Holokauszt Tanulmányi Iskolában dolgozom (beszélek egy kicsit magyarul).

  “Witnesses and Education” – „Tanúk és oktatás” című tanúságtételi filmsorozatunk részeként jelenleg a nyíregyházi születésű David-Dugó Leitner holokauszt-túlélőről szóló filmen dolgozunk. A videókat diákoknak és oktatóknak szánjuk, és a YouTube-ra töltjük fel. A Yad Vashem webhelyén találhatók és az osztályokban is vetítik őket. A Holokauszt emléknapján ezeket a filmeket a tévében is vetitik. A Leitner úrral készült interjú a következő oldalon található: https://www.youtube.com/watch?v=oY3SNgu44eQ

  Láttam hogy a nyíregyházi Zsidó Hitközség nagyon tevékeny. Mivel Leitner úrnak még egy fényképe sincs magáról, családjáról, barátairól, rokonairól a holokauszt előtti időszakból, szeretném megkérdezni Öntől, hogy hol találhatnánk a háború előtti időszakból fényképeket a nyíregyházi zsidókról, különösen az ortodox közösségről, általában az egész zsidó közösségről.. Szeretnénk képeket a zsidó kereskedelemről (a család a Kisteleki út 25. címen élt és volt egy kis boltja), a zsidó iskoláról, a zsinagógáról stb. Ha vannak képek a nyíregyházi deportálásokról és a gettóról, filmünk elkészítéséhez ez nagyban hozzájárulhatna.

  A fényképeket természetesen megfelelően elismerjük.

  Válaszát előre is nagyon köszönöm.

  Tisztelettel,
  Olga

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .